2014. május 16., péntek

Ahogyan a ház otthonná válik egyszer


Miközben nagyban folynak a munkálatok (vagy inkább állnak) bemutatom rezidenciánk alaprajzát. Az elrendezése a szobáknak, a mi életvitelünknek megfelelő, azonban pár változtatást szeretnénk idővel véghezvinni. 
Küzdünk az idővel, anyagi lehetőségeink is korlátozottak, így egyenlőre szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy mihamarabb költözhessünk. 



ALAPRAJZ

Van pár építészeti baki, amit ki kell küszöbölnünk, mint például a télikert üvegajtajának belelógása az előszoba ablakába. :) A télikertet minden bizonnyal utólag építették, és ezért alakulhatott ki ez a bugyuta megoldás. Mivel mindenképp szerettem volna, hogy természetes fény kerüljön be az előszobába, így az üvegtégla mellett döntöttünk. A másik igen buta megoldás, a kamra ablakának szobára való nyílása. Ez is azért történhetett, mert utólag építették hozzá a szobát.  


BONTÁSI-ÉPÍTÉSI ALAPRAJZ

Ahogyan írtam a fentiekben az előszoba ablaka cserélődik, a kamra ablaka másik helyre kerül. 
A nappaliba igen sok ajtó nyílik, így a konyhába vezető ajtót kivesszük, és csak a nyílás marad meg. Mivel egybenyitjuk a nappalit, a konyhával nem ártana valami szuper szagelszívót vennünk. 
Idővel a konyha és a télikert közötti ajtó, ablak és fal is kikerül, de először szeretnénk a télikertet rendbe hozatni, mivel a külső ajtói kissé korhadni kezdtek, a tetőzetét, és a szigetelését is meg kell oldanunk.
A leendő gyerekszoba, hálószoba, és az előszoba nappaliba vezető ajtaja alacsony, így azok cserélődnek. 


BERENDEZÉSI ALAPRAJZ

A terveink szerint a gyerekszoba egyenlőre lomos szoba marad, így ezzel nem foglalkozunk. :) Az előszobában majd mikor az összes burkolatot cserélni fogjuk ez is sorra kerül (kivétel hálószoba, gyerekszoba, kamra, hátsó szoba). Ide kerül egy kis szekrény, tükör és fogas. 
A nappaliba lépve baloldalt lesz az én kis olvasósarkom, jobbra a kályha, a másik felébe kerül a mozizós rész. 
A hálószobába helyezzük az íróasztalt és a számítógépet. Ebben a helyiségben alakítunk ki gardróbszekrényt is.
A konyha és az étkező egyben marad, míg nem csináljuk meg a télikertet. Idetervezünk konyhaszigetet kialakítani, reggeliző pulttal és székekkel, az étkező kikerül a télikertbe. Teljesen új konyhabútort tervezünk.
A fürdőszoba is marad, felújítására nincs pénz. De persze ez nem baj, és nem is panaszkodom, így legalább lesz időnk megtervezni.

Jelenleg ott tartunk, hogy a mennyezetről lekerültek a plasztik rusnyaságok, az ezeréves tapéta, gipszkartonoztuk a mennyezetet, a roló kikerült a hálószobából, szigeteltük a helyét, és begipszkartonoztuk, új kiállásokat helyeztünk el, fúrtuk-faragtuk a falakat, hogy egyetlen kábel se látszódjon majd, ajtókat vettünk ki, de be még nem, a meglévő ajtókat, ablakokat elkezdtük felújítani.

Káosz uralkodik mindenütt! :)